Alegerea unei perechi potrivite de șosete pentru bebeluși poate fi mai complicată decât pare la prima vedere. Pe de o parte, există mii de opțiuni disponibile, și, în teorie, este vorba doar despre “o pereche de șosete”. Pe de altă parte, alegerea din multitudinea de opțiuni poate deveni copleșitoare. Materialele, stilurile și construcția – care sunt aspectele cheie de luat în considerare? Ei bine, vom parcurge câțiva factori importanți pe care trebuie să îi luați în considerare atunci când cumpărați șosete pentru bebeluși.
1. Construcția Șosetelor
Cele două aspecte cele mai importante de luat în considerare atunci când verifici construcția șosetelor pentru bebeluși sunt partea superioară a sosetei (partea elastica) și tipul de cusatura in partea din fata (cusatura degetelor).
Partea superioară a sosetei (partea elastica)
Pe lângă calitatea firului elastic folosit, care determină dacă șosetele vor rămâne fixe pe picioarele bebelusului, un alt factor important este tipul de închidere a șosetelor în partea de sus. Închiderea cu cusături cu nervuri duble va oferi mai mult suport datorită structurii duble a firului, oferind o fixare care nu devine lejeră in timp și, de asemenea, datorită structurii duble, fixarea nu este atât de strânsă încât să lase urme.
Cusăturile de la degete
Șosetele sunt tricotate sub formă de tub în prima etapă a producției. Apoi sunt supuse unui proces de închidere prin intermediul unei cusături de-a lungul vârfurilor degetelor. Cusăturile tradiționale realizate cu utilaje sunt destul de voluminoase și ies în afara, putând fi iritante și inconfortabile. O altă metodă este utilizarea cusăturilor plate realizate manual, cusături atât de mici încât sunt practic indetectabile. Cu toate acestea, cusăturile realizate manual sunt costisitoare și rata de producție este de aproximativ 10% din cea a cusăturilor realizate automat de utilaje, astfel încât sunt folosite în principal la realizare șosetelor pentru bebeluși/copii mici sau la șosetele de calitate superioară pentru adulți.
2. Materials folosite in realizare sosetelor
Când alegi șosete pentru bebelusi, al doilea lucru de luat în considerare este materialul din care sunt confectionate acestea. Vei observa că majoritatea șosetelor sunt fabricate dintr-un amestec de fibre diferite. Nu există șosete făcute din 100% bumbac sau oricare altă fibră, deoarece este necesar să se adauge spandex (fibră elastică) sau Lycra pentru a permite șosetelor să se întindă și să se fixeze corespunzător pe piciorul micutului. Picioarele noastre conțin multe glande sudoripare, iar dacă pentru șosetele adulților este foarte important nu doar să absoarbă umiditatea, ci și să o îndepărteze, acest lucru nu este o prioritate pentru șosetele bebelușilor. Ceea ce este important pentru aceștea este abilitatea materialului de a menține căldura, deoarece picioarele bebelușilor au un rol important în reglarea temperaturii corpului lor. Înțelegerea avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip de fibră te va ajuta să iei o decizie mai informată.
Bumbac
Cel mai comun material pe care îl vei găsi pe piață este bumbacul. Este cea mai accesibilă țesătură și are o bună capacitate de reținere a căldurii. Este o fibră naturală preferată de majoritatea părinților. Dacă este posibil, caută bumbac organic, deoarece acesta este cultivat fără utilizarea îngrășămintelor chimice sau pesticidelor, reducând astfel impactul asupra mediului înconjurător.
Nailon
Nailonul este de obicei amestecat cu alte țesături cum ar fi bumbacul, azlonul din soia sau bambusul, adesea constituind 20% până la 50% din conținutul de material al șosetelor. Nailonul adaugă durabilitate și rezistență și se usucă rapid.
Elastan, Spandex sau Lycra
Acestea sunt materiale care adaugă flexibilitate și permit șosetelor să se fixeze corespunzător. De obicei, doar un procent mic de 2% până la 5% din conținutul de material al șosetelor este format din aceste materiale. Cu toate că procentul este mic, acesta este un factor important care determină fixarea acestora pe picior și mentinerea formei in timpul purtati. Elasticele de calitate scăzută se vor slăbi și vor face ca șosetele să alunece ușor de pe piciorul bebelusului.
Azlon din Soia
Cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de “fibră de proteină de soia”, aceasta este o fibră textilă durabilă fabricată din resurse naturale regenerabile. Aceasta fibră ramane in urma productiei tofu sau lapte de soia. Fibră de azlon din soia are, de asemenea, o capacitate de reținere a căldurii comparabilă cu a lâni, iar fibra în sine este catifelată și netedă.
Lână
Lâna este o alegere potrivită pentru copiii mici sau copiii mai mari care aleargă toată ziua și își consumă energia nelimitată. Totuși este mai scumpă decât bumbacul, acrilicul sau nailonul. Oamenii asociază de obicei lâna cu iarna și vremea rece, dar lâna este o țesătură respirabilă care poate fi purtată tot timpul anului.
3. Stilul
Șosete până la gleznă
Acest tip de sosete se termina chiar la osul gleznei, după cum sugerează numele acestora. Sosetele pana la glezna sunt recomandate in timpul zilelor calduroase de vara deoarece captează mai puțină căldură pe piciorul bebelusului.
Șosete până la genunchi sau peste genunchi
Acestea sunt ideale pentru a menține picioarele bebelușului calde și se potrivesc bine cu ghetele și pantofii eleganți. Pentru fetițele mai mari, șosetele până la genunchi pot completa perfect o tinuta cu fustită.
Sosete de lungime medie
Șosetele de lungime medie se situeaza intre șosetele pana la gleznă și cele până la genunchi în ceea ce privește lungimea. Acest tip de sosete sunt cele mai comune.
Sperăm că acești trei factori vă vor ajuta să alegeți perechia potrivita de șosete pentru bebeluși, care să fie confortabile și durabile. În special pentru șosetele de bebeluși, este important să alegeți materialele și constructia potrivita pentru a vă asigura că șosetele sunt confortabile și se fixeaza bine pe piciarele bebelusului.